Fotograf pentru nunta!?

Fotograf pentru nunta!?
Foto-Video

Fotografiile de nuntă reprezintă un suvenir, trecut din generație în generație, și singura comemorare a mii de ore de pregătire și a miilor de lei cheltuiți pentru planificarea unei din cele mai importante zile din viața unui cuplu. Alta decât alegerea soțului/soției, alegerea fotografului este cea mai importantă decizie legată de nuntă, și nu este așa ușor. În acest articol veți găsi informații cum să alegeți cel mai bun fotograf pentru a imortaliza cele mai frumoase momente. Va vom prezenta pasii care trebuie urmati!

 1.  Decideți ce stil de fotografie de nuntă preferați.
 2. Decideți nivelul serviciului oferit a fotografului (experiența).
 3. Decideți câte fotografii doriți de la nunta voastră.
 4. Gandiți-vă cât timp aveți la dispoziție pentru a prelucra pozele.
 5. Care este bugetul?
 6. Cum veți folosi fotografiile?
 7. Ce format a fotografiilor preferați?
 8. Căutați fotografi.
 9. Faceți o listă cu fotografi care se potrivesc criteriilor dumneavoastră.
 10. Analizați fiecare fotograf de pe lista dumneavoastră.
 11. Eliminați din listă fotografi cu referințe slabe sau stilul care nu vă place.
 12. Contactați fiecare fotograf care a rămas pe listă.
 13. Nu uitați să întrebați informații despre condițiile fotografului, dar și despre echipament.
 14. Eliminați din listă fotografi care nu sunt în conformitate cu preferințele dumneavoastră sau nu sunt disponibili.
 15. Planificați o întâlnire cu fiecare fotograf care a rămas în listă.
 16. Discutați cu partenerul dumneavoastră despre fotografi întâlniți.
 17. Ca la orice decizie majoră, bucurați-vă de alegere.
 18. Sunați fotograful ales pentru a ocupa ziua nunții voastre în agenda lui.
 19. Confirmați, confirmați, confirmați!

1. Decideți ce stil de fotografie de nuntă preferați. Sunteți în căutarea unei abordări tradiționale? Sau preferați o mulțime de fotografii instantanee? Îți place abordarea glamour a fotografiei fashion? Ați prefera un fotograf care combină toate aceste stiluri?

2. Decideți nivelul serviciului oferit a fotografului (experiența). Poate că aveți nevoie doar de fotografii pentru ceremonia dumneavoastră, astfel 1-3 ore a fotografului este de ajuns. Alte cupluri preferă un pachet complet, care include sesiuni foto înainte de nuntă, în timpul ceremoniei, a petrecerii și fotografii pentru cuplul proaspăt căsătoriți (trash the dress).

3. Decideți câte fotografii doriți de la nunta voastră. Anumiți fotografi vă pot oferi până la 100 de imagini pentru a vă aminti de nunta voastră. Alți fotografi pot fotografia până la 1000-3000 cadre.

4. Gandiți-vă cât timp aveți la dispoziție pentru a prelucra pozele. Multe mirese care aleg ca fotograful să le dea fotografiile pe un suport ( fără album sau printuri ) găsesc o problemă în căutarea timpului pentru a se familiariza cu software-ul pentru prelucrare și a edita în mod corespunzător fotografiile. De multe ori aceste cupluri au doar un teanc de fotografii pline de praf sau pe un disc care nu a fost prea des folosit.

5. Care este bugetul? Prețurile fotografilor, printurile, albumele, etc., ajung în general la 10-12% costuri din bugetul alocat nunții. Acest lucru vă va permite să ștergeți de pe listă fotografi care nu vă permiteți.

6. Cum veți folosi fotografiile? Aveți de gând să cumpărați doar un album pentru voi, sau de asemenea imagini pentru pereți, printuri pentru a le da prietenilor și familiei, sau pentru invitații, calendare, căni, tricouri și magneți?

7. Ce format a fotografiilor preferați? Uneori printarea fotografiilor este mai economică decât realizarea unui album. Dacă veți avea nevoie de un număr mare de printuri, poate fii mai bine și mai rapid să cereți fotografiile în format digital, dar mai ales dacă intenționați să utilizați fotografiile în numeroase moduri creative, sau doriți să le postați pe internet.

8. Căutați fotografi. Întrebați-vă prietenii, la magazinele pentru rochii de mirese și la firmele de organizare evenimente. De asemenea răsfoiți site-urile de specialitate și link-urile cu fotografii din zona dumneavoastră.

9. Faceți o listă cu fotografi care se potrivesc criteriilor dumneavoastră.

10. Analizați fiecare fotograf de pe lista dumneavoastră. Analizați portofoliile online a fotografilor dar și referințele primite de la alții.

11. Eliminați din listă fotografi cu referințe slabe sau stilul care nu vă place.

12. Contactați fiecare fotograf care a rămas pe listă. Asigurați-vă că fotograful e disponibil la data aleasă, că acesta are experiență, dacă sunt specializați în nunți, cât de repede veți primi fotografiile după nuntă, și cât timp păstrează fotografiile voastre.

13. Nu uitați să întrebați informații despre condițiile fotografului, dar și despre echipament.

14. Eliminați din listă fotografi care nu sunt în conformitate cu preferințele dumneavoastră sau nu sunt disponibili.

15. Planificați o întâlnire cu fiecare fotograf care a rămas în listă. Întâlniți-vă cu posibili fotografi care ar putea fi la nunta voastră. Cereți să vi se arate albume și fotografii realizate de ei, dar și detalii despre pachetele și serviciile oferite și unde și când vor fotografia în timpul nunții. Observați cât de politicoși sunt.

16. Discutați cu partenerul dumneavoastră despre fotografi întâlniți. Petreceți timp împreună comparând pachetele și serviciile oferite de fotografi care vă plac. Decideți care servicii și fotografi se potrivesc cel mai bine așteptărilor dumneavoastră.

17. Ca la orice decizie majoră, bucurați-vă de alegere.

18. Sunați fotograful ales pentru a ocupa ziua nunții voastre în agenda lui. Nu uitați să semnați contractul!

19. Confirmați! Confirmați! Confirmați! Aceasta este regula de aur de planificare a nunții. Nu uitați că nunta este mai importantă pentru tine și partenerul vostru mai mult decât pentru oricine altcineva. Ca atare trebuie să confirmați rezervările, planurile, de mai multe ori, la semnarea contractului, a doua oară la 3-6 luni înainte de eveniment și 1-2 săptămâni.

Articol realizat de fotograful Alex Pricope – www.alexpricope.com.